Sunday, April 5, 2015

31.03- 05.04

Suured vabandused! Ma olen olnud lihtsalt laisk, et end kokku võtta ja kirjutada tegemistest.
Üritan nüüd oma meenutuste näol nädala kokku panna.

31.03 teisipäev

Ilm oli jahe, kuskil 15 kraadi ringis, pilves ja tuuline.
Uroloogia esimesest opist tean rääkida ainult seda, et see oli avatud ning eemaldati mingisugune mass vasaku neeru juurest. Arstil oli seekord päris palju tegemist ja meiega vestlemiseks aega ei jäänud kahjuks.
Marianne küsis meid kardioloogia tuppa vaatama. Nägime kuidas patsiendi paremalt jalalt eemaldati suur veen ning avati rindkere, kust oli näha südant ja kopse. Kasutati bypassi, et see veresoon südamesse ümber opereerida. Siiamaani ilmselt üks kõige huvitavaid vaatamisi.
Kes uudiseid luges, siis teab, et pool Türgit oli ka ilma elektrita- Adana ei jäänud puutumata. Operatsiooni ajal läks vool ära, õnneks suunati kõik generaatorite peale üle, ruum oli pime ainult paar sekundit, aga täiesti valgeks ei läinudki ning üks kirurg sõimas vanemõde sellepärast. Kuigi tema ei saanud sinna midagi teha. Ilmselt nad ei teadnud too hetk, et katkestused on suuremad kui ainult nende opiruumis.
Samal ajal rääkisin semuga ühikast ning seal samuti polnud elektrit (wifi oli olemas). Peale lõunat meil campuse alal kõik toimis jälle.
Mõtlesime Pillega jalutama minna- kaua sa ikka jaksad toas istuda. Jalutasime end kesklinna bussiga. Väga eksprompt minek. Kesklinnas olid kõik poed lahti, aga elekter neist vaid pooltel. Osad poed olid valgustanud end küünaldega, teistel lihtsalt uksed lahti. Sõime dönerit ja maiustasin jäätist. Türgi jäätis on hea! Otsisin päikesekreemi ka, aga ei leia mitte kuskilt. Ühes poes garnieri omad olid, aga mulle ei meeldi nende lõhn. Mure missugune...

01.04

Nägime, milline näeb välja eesnäärme transuretraalne resektsioon ehk TURP. Selle käigus eemaldatakse kusiti küljest liigne eesnäärme kude. Ekraanilt vaadates tunduvad need tükid, mis välja kõrvetatakse, jube suured, aga välja tulevad imetillukesed hoopiski. Suurendus sellel kaameral on võimas ja kvaliteet päris hea. Selliseid protseduure oleme näinud juba mitmeid ja ilmselt näeme veel ja veel.
Lisaks nägime, kuidas eemaldati laparoskoopiliselt neer. Olen käes hoidnud kilekotikest, kus sees on neer! :D
Õhtul käisime Itaalia semuga ujulas ujumas. See maksab siin 3 liiri ja näeb väga korralik välja. Ma muidugi ei teadnud, et peab olema ujumismüts ja kuna kellegi käest polnud ka küsida, et kas ma saaks laenata, siis leppisime kokku, et kui ta kuskil eemal on ja keegi muga rääkima tuleb selle pärast, siis teeksin lolli näo lihtsalt, et ei tea asjast midagi, kuna ma keelt ei mõista nii kui nii. Täpselt nii juhtuski. Tema oli poole basseini peal kui kaks meesterahvast tulid mulle ütlema, et mul peab müts olema. Keha keelt ma oskan juba päris hästi lugeda. Ja samuti kehakeelest lugesin selle välja, et küsisid kas me oleme seal koos, kuna ujusime sama raja peal. Lõpuks semu jõudis ka sinna ja seletas ära, et ma olen esimest korda siin ja ei teadnud. Mulle toodi müts ja küsiti kas olen Venemaalt pärit. Sama asja küsiti ka eelmine päev linnas, kui jäätist ostsin. Kas ma tõesti näen venelase moodi välja? Igatahes väga mõnus oli ennast liigutada. Ma pole kunagi basseinis edasi-tagasi ujumise fänn olnud, pigem kuskil veekogus supleja, aga ujumismütsi kavatsen omale soetada :)

02.04

Nägime haiglas u 2-3 kuuse lapse pikka operatsiooni. Alguses tehti röntgen tema alakehast ning sel ajal me ruumis ei viibinud, kuna meile pole kiirituskaitseid anda. Kui see protseduur läbi sai, jätkasime oma vaatlust. Kahe protseduuri vahepeal vahetavad kirurgid ja õed oma steriilsed kitlid ära. Arst seletas meile, et lapsel olid põis ja pärak ühine ning ühte neeru polnud pildilt näha, samuti oli tal juba paigaldatud kolostoom ning esines ka tal mingisugune stenoos. Igatahes väga halvas seisus pisike ning arst ütles, et nad annavad endast parima, et olukorda parandada. Meile pakuti ka võimalust operatsiooniga ühineda, et lähemalt jälgida ning ka õde aidata, aga kuna me olime pakkumisest veits shokeeritud, siis me ei võtnud seda vastu. Järgmine kord kindlasti!
Teine operatsioon, mida läksime vaatama, ei olnud enam uroloogias. Ilmselt oli abdominaaliga tegemist, pead ei anna. Sealne arst oli väga jutukas ja küsis meilt operatsiooni käigus küsimusi, kas saame aru mida ekraanilt näha saab ning seletas väga palju juurde. Tegemist oli laparoskoopilise operatsiooniga. Nägime ekraanilt 18x suurendatud vena cava't, maksa, kusejuha, neeru. Arst seletas meile peale opertatsiooni ka kuidas miski toimub. Laparoskoopiliste vahendite kasutamiseks tehakse kõhuõõde 11mm ja 5mm sisselõiked, lastel 3 mm. Näitas erinevaid tööriistu ja seletas nende ülesandeid. Samuti saime teada, et alati pannakse valmis ka klassikalise kirurgilise operatsiooni vahendid juhuks kui peaks tekkima mingisugune tüsistus.
Kõik töötajad kellega kokku puutusime olid täna väga õpetamis altid ja jutukad. Tundus, et oli hea päev :)

Õhtul leedukat kutsusid teleka tupp lauatennist mängima. Meie Pillega otseloomulikult läksime, kumbki ei tea mängust mitte kui midagi. Jooksin pallile järgi nii, et lõpetasin peaaegu peaga vastu seina, lõin õla vastu lauda ära, sain pinksi palliga mitu korda vastu pead- ei tea kas lihtsalt halb õnn või õnnetuste magnet. Aga mängida oli päris äge, rahvast oli päris palju ja tegime turniiri. Jee, sain mõlemas mängus ühe punkti :D Lubasime, et me hakkame harjutama ja siis saab ausa mängu teha.

03.04

Kuna saime teada, et reedeti ei olegi enne lõunat operatsioone, siis otsustasime magada ja minnagi tegevuse ajaks kohale. Enne käisime erasmuse kontorist läbi ja saime laupäevase suure ürituse jaoks omale pluusid kätte. Lõuna haiglas ja liikusime oma osakonda, et sealt sama kiirelt minema minna. Meile öeldi, et meil pole üldse mõtet reedeti käia. Läksime tagasi ühikasse ning harjutasime Pillega pinksi nagu lubasime. Õhtul läksime teiste erasmuslatega linna maiustama ülihead jäätisekokteili.
Mul pole sõnu kirjeldamiseks, kui hea see oli! Vahukoor, mustika jäätis ning banaani-piima jäätisekokteil kiivi, maasika ja banaani tükkidega. Sinna lähme kohe kindlasti tagasi!

Pärast seda suundusime veel rohkem kesklinna, kus toimusid erinevad kontserdid Orange Blossom Festivali raames.
Pildil on näha "kuusepuu" ning onuke, kes tegi äri veepudelite müügiga.

Me nägime päris palju vaeva, et see burger kätte saada, koguaeg jooksis eest ära. Ehtne fast food :D

Jejee, selja taga paistab suur lava. Rahva mass nii mitte väga, aga neid oli tegelikult palju palju!
Siit videost saate ehk rohkem aimu, mida me kuulama läksime. Paremal pool paistab raudteejaam ning rahvast oli korralikult. Me väga kaua seda kuulata ei viitsinud ja läksime edasi vaatama, mis pakutakse.
Igal pool müüdi lillekestest peavõrusid ja pärgasid ning melu oli palju. Leidsime ühe lava veel, kust tuli türgi rocki.

 
Seal me kaua ei olnud. Inimesed elasid seljas ja kõik kohad olid taarat täis. Väga rõve igatahes. Läksime türgi maiustuste poodi. Mina ei ostnud midagi, aga kuna kõik teised ostsid liiga palju, siis oli mul ka lõpuks magusast paha.
Linnas me kaua ei olnud, kuna viimane buss ühikasse tuleb 22.30.

04.04

Oo suur päev- Orange Blossom Carneval.
Siin tähistatakse aplsiinide õide puhkemist kui suurt kevad püha. Terve nädal erinevaid üritusi ja kontserte ning siis lõpuks üks suur paraad ja veel suuremad kontserdid. Meie kooli erasmuslased said kõik selga ühesugused pluusid ning pidime oma näod riigi lipu värvidesse joonistama.
Meie kolmekesi värvisime pool nägu ära, vähe oli neid kellel oli terve nägu üks suur lipp ning enamikel oli väiksed lipud põskedel. Rahvast oli metsikult. Väga palju võõraid tulid minu juurde pilti tegema. Wanna feel like famous? Come to Turkey! Paraadi lõpuks olid näo lihased nii krampis naeratamisest, et jube lausa. Paraadiga jõudsime ühte suurde parki, kus oli juba metsikult rahvast ning suur lava. Sealt läksime oma seltskonnaga Optimumi sööma. Võtsime Pille ja ühe türklasega pitsa kolme peale. Kümneks olime tagasi ühikas. Päris väsinud oli olla ning keegi ei jaksanud linna jääda üritusele. Mängisime hoopis pinksi ja ajasime niisama juttu.











Ma ise palju pilte ei teinud, saan ühe semu käest ehk varsti.

05.04

Käes on aeg, et minna omale ujumismütsi otsima. Võtsime suuna Optimumi poole. Seekord otsustasime seigelda veits. Läksime tavalise bussiga, mitte sellega mis otse poe juurde viib ( odavam). Ja leidsime koha ilusti üles. Spordipood on siin ikka päris odav. Sain omale 21 euro eest lühikesed jooksupüksid, pluusi, ujumismütsi ja kompaktse rätiku. Shoppasime natuke suures keskuses ka ringi. Sõime rämpsu :D
Klienditeenidtaja küsis kas meile roheline suurus sobib. Me muidugi ei saanud aru, et mis mõttes roheline ja ütlesime jah sobib. Saime mega suure joogi ja friikaid, salvaka pakk võrdluseks.
Ostsime ka omale sulatatud šokolaadi kiivide, maasika ja banaanidega ning läksime parki maiustama.
Ja tegime hästi palju pilte :)














Kolm pisikest tüdrukut kinkisid mulle lilled, kui purskkaevu juures pilte tegime. Kollase panin omale juustesse.

Ja lõpetuseks üks tuvi teile, et vastu suutsite pidada.





No comments:

Post a Comment